Jakten på ny båt

Direkt efter vi sålt våran Bavaria 42 började vi fundera vad alternativet skulle kunna vara. Vi har nu gjort en lista på tänkbara båtar. Listan innehåller även några bubblare. Bubblare får ses som en tänkbar båt, men som vi kanske inte vet så mycket om – men om vi får se några fina exemplar kan vara alternativ.

Vi har några viktiga kriterier som ska vara uppfyllda för att båtmodellen ska kvala in på listan. Efter att ha testat och ägt ganska många olika storlekar och typer av båtar, så nu vet vi vad som är viktigt och vad vi kanske kan kompromissa med. Med den vetskapen ska förhoppningsvis nästa båt bli den rätta!

Storlek: Nästa båt kommer troligen vara mellan 31 och 36 fot. Det är viktigt att båten går att segla på liten besättning. Helst ska jag kunna segla den själv. Det är viktigt att vinschar sitter på ett genomtänkt sätt, så rorsman både kan styra och trimma seglen själv. Storskotet ska också kunna skötas av rorsman. När det gäller storlek ingår också tankar om seglens storlek, ser väl gärna att storseglet inte är större än 35 kvm och att den seglar hyfsat med fock eller 110% fock. Båten får inte gå djupare än 1.85, men optimalt skulle nog vara kring 1,70-1,75.

Utrustning: Självklart så ser jag gärna att båten har bra utrustningsnivå, gärna med moderna instrument och utrustning. Annars är det viktigt att priset är så man kan komplettera. Jag vill gärna ha en bra autopilot, gärna monterad på hjärtstocken. Ankarspel är också bra om det finns monterat. Trevligt om det finns värmare och bra navigationsutrustning.

Övrigt: Vi vill gärna ha en separat toalett med stängbar dörr. En akterhytt räcker bra, även den ska ha stängbar dörr. Salongen får gärna ha bäddbara kojer. Det spelar mindre roll om båten har ratt eller rorkult. Ser gärna att båten har en bra lösning i aktern för komma ner till vattnet och gummibåten. Det är inte aktuellt med en långkölad, då jag vill gärna ha en lätthanterad båt – speciellt när det gäller att lägga till hantera den i trånga utrymmen.

Viktigast: Känslan för båten är väldigt viktig, man kan få helt olika känslor för båten även om det är samma modell. Tror att tidigare ägares omsorg och känsla för båten spelar stor roll. Skicket kan vara så olika att det kan upplevas som helt olika båtar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.