Lördag 7/6 Käringsund

Idag är det tänkt att vi ska ha vilodag/reservdag. Alla var överens om att vi skulle bli kvar i Käringsund över dagen.

Vi passade på att gå till Eckerö post- och tullhus som idag bl.a. innehåller museum och konstutställningar. Eckerö Post- och tullhus utgjorde det ryska imperiets gränsstation mot Sverige. Byggnaden och området kring den är en viktig del av det åländska kulturarvet med stark anknytning till den gamla postvägen. Byggnaden tillhör sedan 1994 landskapet Åland och förvaltas av landskapsregeringen.

Själv kom jag under rundvandringen på museet att jag läst en bok som handlar om en fiskare från Grisslehamn som även var ålagd att ordna med postrodd till Eckerö. I boken får man också läsa om den för den tiden moderna optiska telegrafen. Läs gärna mer om den optiska telegrafen här. Boken heter ”Det brinnande havet” och är skriven av Erik Eriksson. Boken läste jag för ganska länge sedan, så något betyg vågar jag inte nämna. Boken som ingår i en serie handlar om släkten Nygren och dess öden med start i slutet av 1700-talet.

Åland 2014 416

 

 

 

 

 

 

Efter besök på post- och tullhus var det dags att börja försöka fixa autopiloten. Det var bara att läsa och försöka förstå hur man ska göra ”programmeringen” . Det måste vara en dålig maskinöversättning, för allt var inte glasklart. Men med hjälp av mina gastar och olika teoridiskussioner lyckades vi ta oss igenom bruksanvisningen och kunde slutföra installationen. Det slutliga testet får vi nog chansen att testa på hemvägen.

Medans vi håller på med autopiloten kommer det en stor fin båt in i gästhamnen. Jag ser att gastarna tittar lystna blickar mot den ankommande båten. Det kan jag mycket väl förstå – det var en fin Albin Stratus som kom och la sig bredvid oss.

Åland 2014 428

 

 

 

 

 

 

Nu var det dags att vara kulturell igen – nu vara det hög tid för Jakt- och fiskemuseum som i stort sett ligger i området för gästhamnen. Det var riktigt intressant att gå runt där – kan varmt rekommenderas. Läs gärna mer här.

Kan varmt rekommendera Käringsund – en trevlig gästhamn. Hit kommer jag säkert fler gånger. Men kom ihåg – bojarna ligger verkligen långt från bryggan – låååång bojlina behövs.

Åland 2014 096Åland 2014 423 Åland 2014 425

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.