Ankarspel III

Öppnade kartongen med ankarspelet…Det var mycket större och tyngre än vad jag hade förväntat mig. Detta är inget man bara åker ner till båten och bara skruvar upp! Dessutom är det fortfarande kallt och snö i luften.

Men eftersom man är lite sugen på att komma framåt med båten och dess projekt, tänkte jag provmontera ankarspelet hemma i källaren. Efter att ha påbörjat monteringen hemma, är det något jag varmt kan rekommendera – det känns bra att har fått gått igenom de olika delarna hemma i lugn och ro. Instruktionsboken är inte den fylligaste, och visar långt ifrån alla moment.

20150330_181927

Bland annat fick man montera isär spelet för att ställa in vinkeln för ankarlinan.

20150330_185541

 

Här har jag monterar spelets hållare/konsol och själva spelet (motorn ska sedan monteras på axeln).

20150330_18555920150330_185625

Här ser man även det som kommer hamna på akterspegelns utsida (automatisk stopp).

20150330_185617

Automatstoppet sett från ”akterspegeln”.

20150330_18564220150330_185756

3 svar på ”Ankarspel III

 1. Hej,
  Håller precis på att montera en QB900 på negativ akter och har fått många tips av din instruktion här. Tack för det! 🙂
  Nu sitter det mesta på plats, dock kvarstår en fråga; justering av linans vinkel runt hjulet. Något vi inte blir kloka på… Som du säger saknas det en del information i installationsmanualen. Vilken vinkel är egentligen viktigast? Utsidans vinkel på max 60 grader fram till inmatningen har vi redan löst, men efter linan kommit in genom akterspegeln – ska det vara så att linan alltid löper 90 grader runt hjulet innan den faller ner i lådan (dvs hålet där linan ”åker ner” blir förskjuten med lika stor vinkel som akterspegelns) eller ska vinkeln justeras så att linan faller lodrätt ner i lådan? (Dvs löper då ca 60 grader på hjulet – borde ge sämre grepp åt spelet, eller…?)
  På alla bilder i manualen ser det ut som att linan ska löpa 90 grader på hjulet, men å andra sidan är plattan alltid monterad lodrätt på bilderna. Vi har ca 30 graders lutning på aktern.
  Vad kom du fram till?
  Stort tack på förhand!

  • Hej!

   Måste nog erkänna att jag inte lagt ner så mycket tid på mäta de olika vinklarna.

   Jag såg till att linan faller ganska rakt ner i lådan på insidan. Det har fungerat för mig.

   Själv har jag har haft lite problem att ankaret ”fastnar” i ankarhållarens bygel, ska försöka runda av hörnet på ankaret.

   /Stefan

 2. Tack snälla,
  Vi redde precis ut det här hemma också. Det var som vi trodde. Vi tänkte lite tokigt. Linan löper in vågrätt oavsett aktervinkel, tack vara den lilla rullen i inmatningshålet, så justerar man repfallshålet nedåt blir det alltid rätt. 🙂
  Tack för tips om ankaret och ha en härlig seglingssäsong!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.