Ankarspel V

Innan jag kan montera själva ankarspelet (motorn) måste jag förbereda med lite el-jobb.

El-kopplingen kommer hamna in mot akterspegeln, så när motorn är monterad blir det svår/omöjligt att kunna komma åt och koppla det elektriska.

Jag har också förberett monteringen med att måla några vattenfasta plywood skivor. Ska ha dom som extra förstärkningar.

20150405_134959

20150405_13552320150405_14450920150403_122531

2 svar på ”Ankarspel V

 1. Hej!

  Jag har precis köpt ny båt och sitter som bäst och försöker klura ut hur jag ska montera samma ankarspel som du gjort. Det är kanon att kunna se dina bilder för att få lite idéer om hur det ska gå till! Själva monteringen ska nog ordna sig men jag funderar lite på det elektriska. Jag har redan ett ankarspel fram och även en bogpropeller som är monterade original och dessa är kopplade till förbrukningsbatterierna som är ganska väl tilltagna. Jag trodde att man oftast la sådana saker på motorbatteri eller eget batteri men jag gissar att det vet hur det funkar på fabriken? X-yachts brukar ha hyfsad koll på grejerna. Hur som helst så är det mycket enklare att koppla in på motorbatteriet vilket jag förstått att många gör, det är både närmre och betydligt enklare att få fram kabel. Hur har du monterat och fått till kabeldragningen? Du kanske redan har skrivit hur du gjort och i så fall har jag missat det! Undrar också var du satt det stora relät? Om jag inte fattat helt fel så är det enklast att sätta det i närheten av ankarspelet då det går tre kablar (tjocka) till detta men bara två vidare till batteriet.
  MVH Henrik Eriksson

  • Hej

   Kul att bilderna kan komma till nytta!

   När det gäller båt-el verkar det finnas lika många uppfattningar som båtägare. Svårt för en lekman att avgöra vad som är rätt.
   Jag valde till slut att montera det på startbatteriet, utifrån att man (nästan) alltid har motorn på när man använder ankarspelet.
   Läste en hel del på olika forum, och valde till slut den lösningen. Själv kan jag ganska enkelt ändra om det visar sig vara fel.

   Relä satt jag ganska nära ankarspelet. Skulle tro att kablarna mellan relä och spelet är cirka 60 cm.
   Säkringen monterade jag i en större ”el-dosa” nära batteriet.

   //Stefan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.