Polera och vaxa – del 1

Om några veckor kan jag nog börja med det att polera och vaxa båten. Tänkte skriva några rader om hur jag gör och vilka produkter jag använder. Som jag gör behöver inte nödvändigtvis vara på det bästa sättet, men jag tycker jag får ett bra resultat till rimlig arbetsinsats. Helt klart tar det tid och kraft att polera och vaxa en segelbåt på 42 fot. Det är viktigt att ta fikapauser ofta!

En av de viktigaste redskapen för att polera en så pass stor och hög båt, är en bra stege eller ställning. Tidigare har man klarat sig på några bockar med blankor emellan, men det funkar inte längre – det är viktigt för att orka arbeta effektivt att man slipper stå ostadigt och släppa tunga plankor, tunga ostadiga stegar. Jag använder en rullstege, som jag tycker är perfekt. Man kommer upp och ner fort, man står stadigt.

Nästa viktiga verktyg är polermaskinen! Jag skulle rekommendera att köpa en liten dyrare maskin. Jag har testat någon billigare maskin tidigare, men vikten och vibrationerna gör att man inte orkar använda maskinen. Jag valde en Rupes Bigfoot 15. Det är en oscillerande polermaskin som rör sig 15 mm (slagläge 15 mm), fästplattans storlek är 125 mm. Maskinen väger cirka 2,6 kg. Maskinen har en bra och lång sladd.

I del två av ”Polera och vaxa” kommer jag skriva om de polermedel och vax jag använder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.