Onsdag 4 juni (Sandarne båtklubb – Gefle Segel Sällskap)

Samling i klubblokalen för en kopp kaffe och prata ihop oss om vädret. Förutsättningarna för att ta oss första etappen mot Åland och Käringsund var väl inte de bästa. Dimma och 13 grader i luften.

Men när vi väl hade sjöstuvat det sista, tyckte vi att det började lätta. Vi testar och försöker ta oss ut. Till en början ser vi ganska långt och det är inga problem att följa farleden mot Enskärsorn, vidare ut mot Tuppen och ut mot Ljusnebotten. Sedan är det bäst att ta ut en kurs mot Sunnan. Vi ser ganska långt, men det är ändå lite annorlunda att köra i dimma än i fullgod sikt.

När vi väl har kommit ut på öppet vatten är det dags att testa autopiloten. Jag trycker på auto och piloten börjar styra. Det verkar gå bra, men efter bara några sekunder börjar den svänga mot barbord ganska kraftigt. Innan jag hinner reagera har vi snart gjort ett varv. Det tar lite extra tid att komma på rätt kurs igen eftersom man inte har visuella referenspunkter att styra mot. Vi måste nog läsa lite mer i instruktionsboken innan vi testar igen.

Den under vintern gjorda planeringen sade att vi skulle göra lunchstopp vid SXK:ens boj vid Kusökalv. Eftersom vi inte kan börja med att bryta mot skepparens (min) planering så är det bara att glida in och göra fast i bojen.

Till lunch bjöds det på vinmarinerad rostbiff och potatissallad – det verkar ha fallit alla i smaken. Efter kaffekokning och disk var det dags att göra sig klar för avgång igen. En snabb titt ut berättar att dimman har tätnat, vi ser inte ens hela viken där vi ligger.

Vi förbereder oss mentalt att vi inte kommer längre idag, alternativa färdvägar börjar diskuteras och analyseras. Plötsligt efter kanske en trekvart så lyser solen och det är helt klart. Bara att återgå till ordinarie planering som säger att natthamn ska vara vid Gefle Segel Sällskap Huseliiharen.

Strax efter vi lämnat Kusön kan vi sätta segel och vi kan segla i stort sett fram till Huseliiharen. Här får vi en bra plats och efter erlagda hamnavgifter och andra nödvändiga bestyr tar skepparen fram grillen och börjar fixa kvällsmaten.

Innan läggdags blir det en rundtur i hamnen för att titta på andras båtar, det är alltid lika trevligt att gå runt och titta på båtar.

Det blev idag cirka 35 distans.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.