Autopilot III

Kampen mot klockan fortsätter – har tänkt ha autopiloten klar innan vi ger oss av mot Åland om några dagar. Som tur är har Hjertmans skickat de beställda varorna som utlovat.

Nästa steg är att montera själva drivenheten som sitter på ratten. Det första man ska göra är att ta bort ratten – här gick jag bet på en gång. Var tvungen att ge upp för dagen – var tvungen att låna en avdragare innan jag kunde fortsätta. Med en avdragare på plats var det inga problem – rätt verktyg är ett måste!

När jag väl skulle montera drivenheten på ratten fick jag läsa instruktionsboken flera gånger. Men i efterhand när man vet hur man ska göra var det inte så komplicerat. Det gäller bara att ta det lugnt, läsa, mäta, kontrollmäta, läsa igen och montera.

Sedan var det att fundera vart själva instrumentet skulle monteras, efter lite funderande tog jag en vanlig el-dosa av modell större. Det fungerar även om det kanske inte är lika snyggt som en låda som är gjord för ändamålet. Men jag funderar på att i framtiden köpa en ny GPS, då kan jag köpa en ”Instrumentlåda” för GPS och autopilotens instrument. Lådan satt jag fast med ett fäste som jag redan hade bland båtprylarna.

Efter att de sista el-dragningarna blev gjorda är det väl bara att testa – tänkte jag – och slog på instrumentet. Det händer inget, instrumentet förblir svart! Efter några sekunder kom jag på vad som var felet – jag hade inte monterat in säkringen i säkringscentralen (allt för att inte kortsluta något medans jag skulle montera).

Nu lyser instrumentet och jag kan göra de första inställningarna. En viss osäkerhet kommer krypande, ska det vara så här enkelt? Fortsättning lär följa….

Åland 003

 

 

 

 

 

Åland 006

 

 

 

 

 

Åland 008Åland 011Åland 014Åland 016

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.